Ще ви изтеглим от проблемите – доверете ни се и ще останете доволни!

Дизелово гориво в бензинов двигател, ами сега?

Да напълните резервоара на бензиновия си автомобил с дизелово гориво изглежда малко вероятно, но въпреки това се случва и то доста често. Такава грешка може да допусне както момчето от бензиностанцията, така и самият шофьор, който до неотдавна е карал дизелов автомобил например. Има и хора, които често сядат ту в служебния, ту в личния автомобил, на тях също им е простено да се объркат.

С две думи, никой не е застрахован от подобна грешка, но ето какво да направите, за да минимизирате финансовите загуби.

дизел в бензина
дизел-в-бензина

Защо дизелът е опасен за бензиновия двигател

На първо място налягането, с което горивната смес се влива в бензиновия мотор не е достатъчно за изгарянето на дизела. Полученото по невнимание „хибридно гориво“ няма да изгори напълно и интензивно ще се образува нагар.

Дизелът е обогатен с парафин, който ще запуши всички пътища, които от своя страна не са пригодени за работа с такъв вид гориво. В крайна сметка тези процеси ще доведат до:

          •  замърсяване на филтрите на дюзите и бензинопроводите

          • нарушаване на синхрона на работа на цилиндрите

          • прекомерна детонация и постепенно излизане от строя на двигателя

Дизеловото гориво няма място в бензиновия резервоар и колкото по-бързо вземете мерки да го отстраните, толкова по-малко пагубни ще бъдат последствията.

пътна-помощ

Съветът ни е веднага да уведомите персонала на бензиностанцията за грешката и да извикате репатрак. Естествено ние от пътна помощ Корект Драйв сме на линия по всяко време на денонощието и пристигаме в най-кратък срок.

Ако не сте палили колата

Да предположим по-благоприятния вариант – навреме сте се усетили, че сипвате дизел в бензиновия си двигател. Най-важното е да не се опитвате да запалите автомобила. Не четете вредните съвети в Интернет да напълните до край резервоара с бензин. Горивото вече е „замърсено“ и дори концентрацията на нафта да е само 5%, това може да извади от строя катализатора и да причини сериозни щети.

Единственото правилно решение е да извикате пътна помощ. Ще качим автомобила и ще го откараме в сервиз, където ще демонтират резервоара, ще го изпразнят и почистят. Тъй като автомобилът няма да е пален, няма да ви се наложи да сменяте филтри, да ви се почиства горивната помпа и т.н.

Ако грешката е допусната от служител на бензиностанцията, то извозването на колата ви трябва да е за тяхна смитка, пазете си касовите бележки за доказателство.

Ако сте се опитали да запалите автомобила, но не сте успели

Това е един относително благоприятен вариант. Той се случва, ако бензинът в резервоара е бил достатъчно малко количество, че да се запали. Вече уточнихме, че дизеловото гориво не може да се възпламени в бензинов двигател, заради налягането. В тази ситуация се действа аналогично на първата, но почистването на горивната помпа е задължително.

резервоар
горивен-филтър

Ако сте запалили колата

Това вече е лошо. Дизеловото гориво прониква много бързо в бензиновия двигател, защото нафтата е по-тежка и бързо се утаява на дъното на резервоара. Само след десетина метра ще чуете странни звуци и детонация, а страничните наблюдатели ще видят черен дим, породен от непълното изгаряне на горивото.

При първите признаци на подобно поведение от страна на автомобила, веднага изгасете двигателя и извикайте репатрак. Пътна помощ Корект Драйв е готова да се отзове моментално. В този случай ще ви се наложи не само измиване на резервоара, но и пълно почистване на горивната система, смяна на всички филтри и диагностика на двигателя.

В никакъв случай не чакайте колата сама да се справи с проблема и да работи до изчерпване на грешното гориво. Резултатът от такова действие ще е основен ремонт на двигателя.

Какво да се направи, ако в дизелов двигател е изсипан бензин?

Това не е толкова пагубна грешка. Въпреки това съветите се аналогични. Ако сте се усетили на време и бензиновото гориво е повече от 20% от вместимостта на резервоара, не палете двигателя. Потърсете пътна помощ на телефон 0887774029 и осигурете почистването на резервоара.

Ако все пак сте успели да запалите колата, отидете на диагностика и почистване на горивната система. В този случай е важно да се помни, че дизеловият мотор няма да загасне при наличие на бензин в нафтата, но пък постепенно ще се повреди, ако не се вземат мерки.

Най-добрият изход от ситуацията е този, ако бензинът, сипан по грешка в резервоара на дизеловия автомобил е по-малко от 25%. Тогава може спокойно да долеете нафта до горе и да пътувате спокойно.


Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятелите си!