Ще ви изтеглим от проблемите – доверете ни се и ще останете доволни!

екостикер

КАКВО ДА ЗНАЕМ ЗА НОВИТЕ ЕКОСТИКЕРИ И КАТЕГОРИИ

Влезе в сила Наредба 32, която гласи, че на всички леки автомобили в България ще бъдат поставени екостикери.  Те са с вграден чип и ще се лепят на предния прозорец на автомобила, зад огледалото за обратно виждане.  От тези стикери ще се извлича информация за екологичната категория на автомобила и нивото на вредните емисии. Освен това, от електронния чип ще може да се прочете информация и за самия автомобил – марка, модел, регистрационен номер и шаси.

Екостикерите са класифицирани в екокатегории, като най-високата е пета. Тя включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Останалите се групират в зависимост от датата на първата регистрация,  определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед. Те ще заемат съответните места в категориите от четвърта до първа.

екостикери

В дните със силно замърсен въздух ще е забранено автомобилите от първа категория да влизат в центъра на града. Предвижда се забраните да влязат в сила от 1 януари 2022 година.

Ако автомобилите работят и на бензин и на газ, ще се измерват нивата на вредните емисии и на двата вида гориво.

ЕкогрупаЕвростандарт – бензинЕвростандарт – дизел
ПърваЕвро 1 и 2 преди 1996 г.Евро 1 и 2 преди 2002 г.
ВтораЕвро 1, 2 и 3 преди 1998 г.Евро 4 и 5 преди 2007 г.
ТретаЕвро 3, 4, 5 и 6 преди 2009 г.Евро  4, 5 и 6 преди 2009 г.
ЧетвъртаЕвро 5 и 6 след 2009 г.Евро 5 и 6 след 2009 г.
ПетаЕлектрически / хибриди

Измерването, от което зависи категоризирането, се извършва в пунктовете за годишни технически прегледи. Това става със специализирана система и под постоянно видеонаблюдение.

Въвеждането на екостикери ще оскъпи техническия преглед с между 5 и 20 лева.