Ще ви изтеглим от проблемите – доверете ни се и ще останете доволни!

Как правилно да си изберем зарядно за акумулатора?

Всеки собственик на автомобил знае колко е важно акумулаторът му да е в изправност целогодишно.

Ако зарядът в акумулатора падне под определена стойност, няма как да бъде запален двигателя. Обикновено следващата стъпка е неговата смяна. Това обаче коства време и не малко средства.

Пътна помощ Корект Драйв ви съветва да не чакате последния момент и да посрещнете зимния сезон с изправен акумулатор.

На пазара се предлагат продукти, които зареждат или поддържат нивата на заряд в акумулатора, в зависимост от вашите нужди. Купувайки такова устройство, ще можете сами да заредите прекалено изтощения акумулатор, или да подадете стартов ток за запалване на автомобила.

Изборът на зарядно зависи от вида на превозното средство и състоянието на акумулатора. Екипът на пътна помощ Корект Драйв ще ви помогне да направите правилния избор на устройство.

зарядно-за-акумулатор
зарядно-за-акумулатор

Видове зарядни за акумулатор

Внимание! Не всички видове зарядни са предназначени за зареждане на напълно изтощен акумулатор.

Зарядно, предназначено за поддържане на заряда

Такова зарядно не е в състояние да зареди напълно изтощен акумулатор или пък да възстанови клетките му.

То е предназначено за поддържане заряда на акумулатора, така че да се предотврати пълното му изтощаване. Предлага известна защита на клетките.

Такъв вид устройство не би се справило с някои от по-сериозните проблеми, които биха възникнали в акумулатора. Друг недостатък е фактът, че моделът на зарядното е съвместим само с определен не много голям брой акумулатори.

Стандартно зарядно устройство

Това е изборът на болшинството потребители. Зарядното е съвместимо с болшинството видове акумулатори с различно напрежение и различен ток.

Стандартното устройство зарежда без проблем стандартен автомобилен акумулатор, дори когато той е изтощен до край.

Още едно предимство на този тип зарядни е сравнително по-ниската цена.

Зарядно устройство, възстановяващо заряд и клетки

Най-рядко срещаният вид зарядно. Възстановява целия акумулатор като премахва различните натрупвания в клетките, за да могат отново да поддържат оптимален заряд.

Този резултат се постига чрез различни манипулации от зареждащата енергия, която след това или преподрежда съставните части на клетките или разгражда страничните отлагания в тях. Това е най-скъпият вид зарядно устройство и има смисъл да бъде закупено само ако ще се използва за повече превозни средства.

Превоз на лек автомобил с платформа

Ако все пак ви се случи да останете без акумулатор на пътя, позвънете на 0887774029. Пътна помощ Корект драйв ще пристигне в рамките на 15 минути на територията на София и ще ви избави от проблема. Как става това, вижте тук.

Фази на зареждане

Зарядното с различни фази на зареждане първо разчита електрическите сигнали от акумулатора и ги декодира, след това определя какво е състоянието на заряда в тях.

Впоследствие зарядното регулира настройката си за зареждане, така че да е най-оптималната за конкретния модел акумулатор и да може да реагира при евентуален проблем.

В повечето случаи, по време на фазата на стандартно зареждане, уредът определя какъв е постоянният ток в акумулатора и след това го зарежда точно до тази степен.

Защита и издръжливост

Зарядното устройство не е толкова добре защитено от външни влияния, както самият акумулатор. То се състои от кабели,основна платка и трансформатор, който да преобразува напрежението.

При удар, изпускане или под влияние на външната среда, зарядното може лесно да се повреди.

Задължително е да се избягва достъпът на вода и прах до устройството.

Понякога и топлината също може да навреди, но това лесно може да се предотврати. Защитата от вода и прах при някои модели е налична и тя се определя със съответния IP рейтинг по стандартизирана система.

Ако смятате да използвате зарядното си във всякакви условия, тогава по-добре е да обмислите покупката на по-добре защитен модел.


Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятелите си!