Ще ви изтеглим от проблемите – доверете ни се и ще останете доволни!

11 нарушения на ЗДП, които ще ви лишат от точки в талона

1. Неправилно изпреварване

Последните промени в Наредбата за контролните точки предвиждат отнемане на 10, а не както до сега 8 точки от талона на водача на ППС, ако той е осъществил неправилно изпреварване, по време на което е създал непосредствена опасност за движението.

2. Шофиране в насрещното платно

Такова нарушение не костваше точки на водача, но вече не е така. Ако органите на КАТ установят шофиране в платното за насрещно движение на магистрала или скоростен път, санкцията за това е 10 точки при първо нарушение и 12 при повторно. Наказанието включва и отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лева, съответно при второ нарушение глобата скача на 4000 лева, а документите се конфискуват за срок от 6 месеца.

проба-алкохол
неправилно-изпреварване

3. Шофиране под въздействието на алкохол

Ако концентрацията на алкохол е между 0,5 и 1,2 на хиляда, се отнемат 10 контролни точки. При повторно нарушение, точките стават 15, а при отказ за тестване с техническо средство – олеквате с 12.

4. Без (правилна) регистрация

При управление на ППС, което не е регистрирано по законния ред или е регистрирано, но му липсват регистрационните табели се отнемат 10 контролни точки. Аналогично, ако табелите са поставени на места, различни от определените за тази цел, наказанието е 8 точки.

репатрак

Ако по време на движение ви се случи да изгубите регистрационна табела, не се колебайте да се свържете с нас. Ние от пътна помощ Корект Драйв ще транспортираме максимално бързо вашия автомобил до пункт на КАТ.

5. Превишена скорост

Превишена с 50 км/ч скорост се наказва с 12 контролни точки.

6. ЖП прелез

Ако при пресичане на железопътен прелез са нарушени правилата, се отнемат 5 контролни точки от талона на водача.

7. Знак „СТОП“

8 контролни точки струва несъобразяването със знака „Спри и пропусни движещите се по път с предимство водачи“

знак-стоп
жп-прелез

8. Телефон

Мобилният телефон се използва само при наличието на „хендс фри“ устройство. Неизпълнението на това условие се наказва с 6 точки от талона.

9. Червен светофар

Преминаването на червен светофар е забранено. Ако все пак водач си позволи да премине, ще бъде лишен от 8 контролни точки. При повторно нарушение ще бъдат отнети 12.

10. Деца в колата

Мястото на детето в колата е в детското столче на задната седалка. При превозване на деца без да са спазени съответните изисквания, контролните точки в талона намаляват с 6.

деца-в-колата
телефон в колата

11. Пешеходна пътека

Ако не се осигури предимство на преминаващите през пешеходната пътека хора, наказанието е отнемане на 8 точки. Съответно при повторно нарушение – 12.

Собствениците на талон за „Водач на МПС без наказания“ могат да запазят контролните си точки при едно от описаните нарушения, като това не включва управление на МПС в нетрезво състояние.


Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятелите си!